L'exposició en el CCCC "Emergency on Planet Earth" i com l'agroecologia pot ser un factor de canvi

El Centre del Carmen de Cultura Contemporània (CCCC) s'uneix a la conscienciació sobre les amenaces ambientals a les quals s'enfronten els ecosistemes i els éssers humans en la seua exposició “Emergency on Planet Earth”, és a dir, Emergència en el planeta Terra.

Aquesta innovadora exposició aposta per l'art urbà com a motor de canvi, albergant 12 espais diferenciats entorn del calfament global, el canvi climàtic, la contaminació, la desforestació, la degradació del sòl, l'esgotament dels recursos energètics, l'escassetat de l'aigua, la pèrdua de la biodiversitat, la incessant producció de residus, la superpoblació, la contaminació dels oceans i el fem espacial.


Des de l'Associació, com no podia ser d'una altra forma, hem visitat l'exposició, la qual consta de grans murals, tots ells realitzats in situ, i escultures originals. Que, de moment, no revelarem per si decidiu anar a veure-la.

Així mateix, creiem que és important assenyalar que l'exposició ha reservat una sala per a relacionar les diferents problemàtiques que s'exhibeixen amb els ODS o Objectius de Desenvolupament Sostenible. En la qual, a més, es mostren algunes iniciatives que estan impulsant diferents entitats i centres per a contribuir a frenar la degradació ambiental.


Aquesta exposició estarà disponible per a la seua visita gratuïta fins al 4 de setembre de 2022, per la qual cosa us recomanem a tots i a totes que, si teniu ocasió, us passeu pel CCCC. Els diferents artistes procedents de l'art urbà que han participat en aquesta, han aconseguit transmetre i alertar sobre diferents problemàtiques mediambientals greus, d'una forma molt visual, acolorida i, alhora, impactant. Una visita imprescindible!


En aquest post, a més de recomanar-vos l'exposició, volem reflexionar sobre un aspecte concret, sense oblidar-nos de la resta de problemàtiques, i és de com l'aposta per l'agroecologia pot ser un factor de canvi.

S'entén per agroecologia a l'aplicació d'un conjunt de pràctiques que persegueixen el disseny, desenvolupament i gestió de sistemes agrícoles sostenibles. Aquesta opció, enfront dels sistemes convencionals, estudia com els diferents components de l'ecosistema interactuen (plantes, animals, éssers humans i medi ambient), alhora que fomenta la biodiversitat i la resiliència dels sistemes productius.


Per tant, mentre l'enfocament de l'agricultura convencional és la cerca de l'increment de les collites agrícoles sense considerar l'impacte sobre el medi ambient (degradació de sòls, sobreexplotació i contaminació d'aqüífers i masses d'aigua, utilització de productes fitosanitaris tòxics, entre altres), l'agroecologia promou la producció agrícola conservant els recursos naturals elementals de la producció d'aliments com ara el sòl, aigua i biodiversitat.


Aquest aspecte es veu clarament representat en l'exposició “Emergency on Planet Earth”, de diferents formes (ALERTA SPOILER).

En primer lloc, la sala en la qual això es pot observar de manera directa, és la de “Soil Degradation” (degradació del sòl), en la qual es pot observar a una persona, vestida amb un vestit de protecció individual hermètic, polvoritzant diversos cultius. tot això, utilitzant la llum ultraviolada, de manera que es critica els residus químics que romanen en les hortalisses i que contaminen els sòls.

En aquest àmbit, des de l'Associació, promovem la utilització d'alternatives agroecològiques, com són les associacions de cultius, la incorporació d'espècies florals i aromàtiques, la rotació de cultius, els preparats basats en components naturals, entre altres. Al optar per aquestes opcions, estem reduint l'impacte al medi ambient des de multitud de fronts i promovent la biodiversitat.


Per tant, l'agroecologia podria ser un factor de canvi per al medi ambient i, en aquesta ocasió, relacionarem aquesta afirmació amb les diferents sales que componen l'exposició, addicionalment a l'anteriorment comentada “Soil Degradation”:

  • A causa de la reducció en la utilització d'inputs i envasos (productes fitosanitaris, fertilitzants, etc.), es contribueix a la disminució de residus que, per tant, no acabaran convertint-se en fem espacial (sala principal “Space Debris”), ni contaminant mars (sala “Marine Debris”, això és, deixalles marines).

  • ¡Donada la substitució de productes fitosanitaris sintètics per altres alternatives, es redueix l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle a l'atmosfera, tant directament pel seu ús, com indirectament per la producció i transport d'aquests productes. En conseqüència, la nostra activitat agrària no afectaria negativament el canvi climàtic (sala “Climate Change”) o al calfament global (sala “Global Warming”) ni a la pèrdua de biodiversitat (sala “Loss Biodiversity”)

  • També es pot relacionar l'agroecologia amb la promoció de la millor gestió de l'aigua (sala “Water Management”) i de la reducció de combustibles fòssils (sala “Fossil Fuels”).


De l'anterior, es desprén que l'aplicació dels principis de l'agroecologia permeten contribuir a la reducció de l'impacte que té l'ésser humà sobre els ecosistemes i, en definitiva, que les nostres actuacions siguen sostenibles i resilients.


Una forma de vida i de producció d'aliments insostenible, és insostenible.

Per tant, hem de ser nosaltres els qui liderem el canvi.


Incendis forestals: gravetat i com previndre'ls
Com previndre'ls i com actuar davant un