Els ratpenats i el seu essencial paper en els nostres ecosistemes
¡Celebrem el dia d'Apreciació dels Ratpenats!


Cada 17 d'abril se celebra el Dia d'Apreciació dels Ratpenats, per a reconéixer la incalculable funció ecològica d'aquests fascinants animals, així com crear consciència en la població sobre la seua importància i conservació.

Els ratpenats, o quiròpters, són una espècie animal que, malgrat ser els nostres veïns, coneixem poc. El que sí que sabem és que cada vegada hi ha menys a causa de la pèrdua d'hàbitats.

Característiques dels ratpenats

La família dels quiròpters és una de les més diverses entre els mamífers, només després del grup dels rosegadors, coneixent-se actualment prop de 1.300 espècies diferents de ratpenats, distribuïdes per tot el món.

La majoria dels ratpenats (aproximadament el 70%) són insectívors, és a dir, s'alimenten d'insectes, i la resta són frugívors, això és, la seua alimentació es basa en fruits. Únicament un mínim percentatge s'alimenta de xicotets vertebrats com a peixos, granotes o roedors.

Són animals nocturns, que posseeixen un sentit de la vista molt limitat (però no són cecs, com comunament es cree), per la qual cosa no solem coincidir amb ells en les nostres activitats diàries. No obstant això, malgrat la seua limitada vista, són capaces d'orientar-se i localitzar aliments mitjançant un desenvolupat sistema d'ultrasons d'alta freqüència, el qual és inaudible per als éssers humans.

Funcions ecosistèmiques

Control de plagues: els herois silenciosos

El principal aliment dels ratpenats que es troben en els nostres ecosistemes són els insectes voladors, com ara les arnes o els mosquits.

En particular, el consum d'insectes de mitjana suposa la meitat del pes de cada ratpenat per nit i el cent per cent del pes en femelles lactants. Això és que poden ingerir uns 1.000 insectes cada nit!

La seua incansable cerca d'aliment cada nit ajuda a mantindre controlades les poblacions d'insectes que podrien destruir collites, transmetre malalties i causar molèsties en la nostra vida diària.

En aquest sentit, existeixen algunes iniciatives impulsades per cellers, que busquen impulsar les poblacions de ratpenats en les seues vinyes a través de la construcció de refugis artificials, perquè han descobert que aquests mamífers són grans aliats per al control de l'arna del ram, una plaga que afecta els seus cultius.

Dispersió de llavors: jardiners nocturns

Els ratpenats també juguen un paper crucial en la dispersió de llavors. En alimentar-se de fruites, ingereixen llavors que després són dispersades a través dels seus excrements. Aquest procés ajuda en la regeneració de boscos i la diversitat de plantes, contribuint així a la salut i estabilitat dels ecosistemes.

No obstant això, cal recordar que, en el nostre cas, les espècies de quiròpters que habiten els nostres ecosistemes són fonamentalment insectívores. Però no per això hem d'oblidar aquesta important funció ecosistèmica.

Pol·linització: aliats per a la fertilitat

Si bé sovint es passa per alt el seu paper com a pol·linitzadors, molts ratpenats exerceixen un paper vital en la pol·linització de plantes nocturnes, com unes certes espècies de cactus i arbres fruiters tropicals. Amb les seues conductes d'alimentació, transporten pol·len d'una flor a una altra, facilitant la reproducció de plantes i contribuint a la biodiversitat.

Igual que es comentava prèviament, les espècies de ratpenats que és presents en els nostres ecosistemes són fonamentalment insectívores. Pel que aquesta funció com a pol·linitzadors, si bé no la realitzen a la nostra regió, els fa essencials per a la salut dels ecosistemes globals.

Pèrdua d'hàbitats

Els ratpenats solen refugiar-se en cavernes, clivelles de parets rocoses i troncs buits.

Per desgràcia cada vegada troben menys llocs on descansar, ja que l'arquitectura dels nuclis urbans és cada vegada menys amigable amb aquestes espècies. A més, la tala d'arbres vells i l'absència d'aquests i de la seua fusta morta és una de les causes de perduda d'hàbitat a les ciutats, ja que aquests arbres són autèntics refugis per a aquestes espècies com per a moltes més.

Actualment de les aproximadament 1.300 espècies que existeixen: 21 espècies de ratpenats es troben en risc imminent d'extinció (en perill crític), 83 en perill d'extinció, 109 vulnerables i de 242 es tenen dades insuficients, estant en risc la seua conservació.

Els principals perills als quals enfronten són: la contínua destrucció dels seus hàbitats, l'ús i, fonamentalment, l'abús de pesticides, i l'efecte del canvi climàtic en les seues migracions i alimentació.

Una mesura per a fomentar la seua conservació: refugis en parcs i espais naturals

Una mesura que s'ha pres en algunes ciutats, i per part d'algunes iniciatives privades, és la instal·lació de refugis de ratpenats en parcs, carrers i espais naturals. Aquests refugis, construïts en fusta, s'instal·len en arbres, pals i parets per a proporcionar-los refugi diürn. 

D'aquesta manera, es promou que algunes espècies puguen augmentar les seues poblacions i assentar-se a les ciutats. No obstant això, encara que s'ha comprovat la utilitat d'aquests refugis per a la seua conservació, la gestació dels ratpenats és lenta (pot requerir diversos mesos o anys que es troben assegurances en un espai), i normalment donen a llum a una cria per any, per això la recuperació de les poblacions porta temps.
 
Així mateix, és important assenyalar que aquests refugis no són útils per a espècies cavernícoles, només per a aquelles que es refugien en fissures variades. 


Què podem fer per a afavorir les poblacions d'aquests mamífers?

  • Aprendre sobre ells i valorar-los correctament. Existeixen molts falsos mites sobre els ratpenats, però no són animals perillosos per a nosaltres, de fet, són grans aliats.
  • Col·locar refugis artificials (caixes de ratpenats) en llocs segurs, fora de l'abast de gats, els qui podrien accedir per a caçar-los.
  • Mantindre en bon estat els refugis artificials o naturals (cavitats, arbres on crien), assegurant la seua tranquil·litat.
  • Augmentar la quantitat de plantes a les ciutats. D'aquesta manera, estarem augmentant la quantitat d'aliment disponible.
  • Evitar o reduir la quantitat de tractaments fitosanitaris.
  • Comptar amb fonts d'aigua a les ciutats o en el camp prop dels refugis perquè els ratpenats puguen beure


T'ha agradat aquest article? Vols que des de l'Associació fem una activitat sobre els ratpenats i sobre les caixes niu?


¡Escriu-nos a info@institutestudishorta.org!

en Blog
L'Arribada de les Oronetes: Un Signe de la Primavera