Lluitant contra el desaprofitament d'aliments: Un informe sobre les causes i mesures


El desaprofitament d'aliments és un desafiament global que afecta no sols l'economia i la societat, sinó també al medi ambient. En un món on més de 820 milions de persones pateixen fam, és alarmant saber que aproximadament un terç dels aliments produïts per al consum humà es malgasten

És en aquest context en el qual l'Associació Institut d'Estudis de l'Horta Valenciana s'ha compromés en el marc del projecte HUB sobre el desaprofitament alimentari per a abordar aquest problema de manera integral.

Dades reveladores

  • Més de la meitat del desaprofitament alimentari (59%) ocorre en les llars, seguit per la transformació (19%), producció (12%), restauració (10%) i distribució (8%)
  • A nivell mundial, mentre 1.300 milions de tones d'aliments es perden o malgasten anualment, més de 820 milions de persones pateixen fam.
  • El desaprofitament d'aliments contribueix significativament a les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i a l'esgotament de recursos hídrics.
  • El cost global del desaprofitament d'aliments aconsegueix els 143 bilions d'euros a l'any, amb Europa suportant prop de 140.000 milions d'euros.

Informe: Causes i mesures contra el desaprofitament d'aliments

 L'informe "Causes i mesures contra el desaprofitament d'aliments en les diferents fases de la cadena" recentment publicat per la nostra Associació en el marc del HUB sobre el desaprofitament alimentari, se centra en identificar les causes i mesures per a combatre el desaprofitament d'aliments al llarg de tota la cadena agroalimentària 

Segons la definició de la Comissió Europea, el desaprofitament alimentari abasta aquells aliments que, sent aptes per al consum humà, acaben rebutjats com a residu. Això inclou tant el menjar malgastat en les llars com la pèrdua en les etapes de producció, distribució, transformació i restauració.

L'informe no sols identifica les causes del desaprofitament alimentari, sinó que també proposa mesures per a abordar aquest problema. Des d'educació i conscienciació en les llars fins a tecnologies innovadores en la cadena de subministrament, s'exploren diverses estratègies per a reduir aquest desaprofitament.

Aquest informe es troba disponible per a la seua descàrrega gratuïta en l'apartat "Recursos" de la web de l'Associació: 


Recursos

En conclusió, el desaprofitament d'aliments és un desafiament multifacètic que requereix un enfocament col·laboratiu i multidisciplinari. L'informe "CAUSES I MESURES CONTRA EL DESAPROFITAMENT D'ALIMENTS EN LES DIFERENTS FASES DE LA CADENA" és un primer pas crucial en aquesta direcció, brindant informació valuosa per a informar polítiques, iniciatives comunitàries i pràctiques individuals que puguen ajudar a reduir aquest problema global. 

En l'Associació Institut d'Estudis de l'Horta Valenciana, estem compromesos a continuar treballant en aquesta important línia per a construir un futur més sostenible i equitatiu per a tots i totes.

en Blog
Entenent les Dates en els teus Aliments: Caducitat vs. Consum Preferent